Η Ασία είναι η μεγαλύτερη ήπειρος του κόσμου με την έκτασή της 17.300.000 τετραγωνικά μίλια. Η ήπειρος αποτελείται από έναν αριθμό χωρών και κάθε χώρα διαφέρει από την άλλη ως προς τον πολιτισμό, τις συνήθειες, την παράδοση και τη μόδα. Θα είναι ένα ηράκλειο έργο, μάλλον αδύνατο να φέρεις την Ασία και τον πολιτισμό της κάτω από μια στέγη. Είναι τόσο απέραντο και ετερόκλητο που όλες οι λέξεις έκφρασης θα στερούνταν. Επομένως, θα είναι αρκετά σοφό να επικεντρωθούμε μόνο σε μία από τις στοχευμένες πτυχές, επιλέγοντας μόνο λίγες χώρες. Όταν σκεφτόμαστε την Ασία, τα ονόματα των χωρών που κρύβονται στο μυαλό μας είναι η Ιαπωνία, η Ινδία και η Κίνα. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στις παραδοσιακές ενδυμασίες αυτών των χωρών και ας μάθουμε πώς αυτά τα παραδοσιακά ρούχα διεισδύουν στη σύγχρονη τάση της μόδας.

Ινδία: Όντας Ινδός, γνωρίζω τον ινδικό πολιτισμό και την παράδοση καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ξένη χώρα. Θα ήθελα λοιπόν οπωσδήποτε να μιλήσουμε πρώτα για την παραδοσιακή μας ενδυμασία. Η Ινδία είναι μια χώρα με έως και 29 πολιτείες και κάθε πολιτεία έχει τον δικό της τρόπο ρόμπας. Αλλά όσον αφορά την εθνική ενδυμασία ταυτίζεται με το «σαρί». Είναι ενδυμασία μόνο για γυναίκες. Το «σαρί» δεν είναι παρά ένα μακρύ ορθογώνιο κομμάτι ύφασμα μήκους περίπου 5 έως 9 μέτρων. Φοριέται χωρίς κούμπωμα, καρφίτσες ή κουμπιά. Η σφιχτή μπλούζα που φοριέται κάτω από το σάρι είναι γνωστή ως «choli» και το τελικό μήκος της σάρι που κρέμεται από τον ώμο των γυναικών ονομάζεται «pallu». Το στυλ, το χρώμα, η υφή ενός σάρι διαφέρουν μεταξύ τους. Μπορεί να είναι τυπωμένο, κεντημένο, ενσωματωμένο με πέτρα και καθρέφτη et al. Το υλικό του σάρι μπορεί να είναι βαμβάκι, μετάξι, συνθετικό ή άνθρωπος πολλά άλλα πράγματα. Εκτός από το χρώμα και το σχέδιό του, το πιο εντυπωσιακό και γοητευτικό χαρακτηριστικό του σάρι είναι ότι δεν είναι κομμένο ή προσαρμοσμένο για κάποιο συγκεκριμένο μέγεθος και μπορεί να ταιριάζει σε κάθε γυναίκα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να φορέσετε ένα σάρι. και ο τρόπος του ντυσίματος καθώς και το χρώμα και η υφή του υποδεικνύουν την κατάσταση, την ηλικία, το επάγγελμα, την περιοχή και τη θρησκεία μιας γυναίκας.

Εκτός από το σάρι, υπάρχουν πολλά άλλα φορέματα που φορούν οι Ινδές γυναίκες, όπως «salwar kameez», «lehanga», churidar κ.λπ. Το «kameez» είναι ένας μακρύς χιτώνας που φοριέται πάνω από «pyjama» που μοιάζει με φαρδύ παντελόνι. Ένα στενό παντελόνι είναι γνωστό ως «churidar». Μια πλισέ φούστα ονομάζεται «lehanga». Μερικά παραδοσιακά ενδύματα για άνδρες είναι «kurta», «lungi», «dhoti» και «pyjama». Το “kurta” είναι σαν ένα μακρύ τοπ ενώ το “lungi” και το “dhoti” είναι ένα κομμάτι ύφασμα που τυλίγεται γύρω από τη μέση. «Πυτζάμα» είναι το παντελόνι που φοριέται κάτω από την «κουρτά». Ένα σακάκι khadi χωρίς γιακά είναι επίσης δημοφιλές στους άνδρες. Αλλά οι περισσότεροι από τους Ινδούς άνδρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες, φορούν τα συμβατικά δυτικά ρούχα. Η πλειονότητα των γυναικών στην Ινδία φοράει «σάρι», αν και ορισμένες αστικές γυναίκες αγαπούν και νιώθουν άνετα με φορέματα δυτικής μόδας.

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν πολλές θρησκευτικές και τοπικές παραλλαγές στα κοστούμια, όπως οι γυναίκες του Ρατζαστάνι φορούν κεντημένα, καθρέφτες και υλικά με γραβάτα, ενώ στο Arunachal Pradesh γυναίκες βρίσκονται ντυμένες μακριές μάλλινες φούστες από το σπίτι.

Το ινδικό στυλ ντυσίματος χαρακτηρίζεται επομένως από πολλές παραλλαγές – θρησκευτικές και περιφερειακές. και είναι πιθανό να δει κανείς μια αφθονία χρωμάτων, υφών και στυλ σε ενδύματα της Ινδίας.

Ιαπωνία: Τα ρούχα της περιόδου Έντο (1601-1867 μ.Χ.) έρχονται στο μυαλό κάποιου όταν τον ρωτούν για τα ιαπωνικά παραδοσιακά ρούχα. Αυτό αποτελείται από τα βασικά κομμάτια όπως «κιμονό», «όμπι» και «χακάμα». Τα ιαπωνικά ρούχα είναι τόσο απλά όσο και πολύπλοκα και κομψά. Το δομικό στοιχείο της ιαπωνικής παραδοσιακής ενδυμασίας ξεκινά με το “κιμονό”. Κατά την περίοδο Έντο, αυτό έγινε ένα εξωτερικό ένδυμα και αποτελούνταν από όλα τα είδη υφασμάτων. Πριν και κατά την περίοδο Έντο, το ύφασμα ήταν προσανατολισμένο στην τάξη, το μετάξι κρατήθηκε από τους Άτομα ανώτερης κατηγορίας Όλα τα «κιμονό» ενηλίκων κόβονται σε 8 κομμάτια από 1 ρολό υφάσματος περίπου 36 εκ., 14 ίντσες πλάτος και 11 μέτρα μήκος. Οι ραφές κόβονται ίσιες και πάντα το ίδιο πλάτος ανεξάρτητα από το μέγεθος του χρήστη, οπότε το ύφασμα περισσεύει . Οποιοδήποτε επιπλέον μήκος τοποθετήθηκε κάτω ή πάνω από το “όμπι” ανάλογα με το φύλο. Το “κιμονό” είναι απλό στη σχεδίασή του και δεν χρησιμοποιούνται συνδετήρες για να κρατούν το “κιμονό”, κοντά. Το “κιμονό” έχει σχεδιαστεί ανάλογα με την ηλικία, την κοινωνική κατάσταση και φύλο. Ακριβώς όπως μια παντρεμένη γυναίκα θα φορούσε ένα «κιμονό» από πιο σκούρα υφάσματα και με πιο κοντά μανίκια από μια νεαρή ανύπαντρη κοπέλα. Κάτω από το «κιμονό», το πιο ανοιχτόχρωμο «κιμονό» ονομάζεται «Nagajuban». Ένα «Han -eri’ (ένα φουλάρι σαν γιακά) φοριέται ανάμεσα σε κιμονό και λαιμό. Κάποια άλλα φορέματα φοριούνται β y αυτά είναι «Yukatabira» (ελαφριά και φαρδιά ρόμπα), «Happi» (ένα κοντό παλτό), «Kamishino» (κοστούμι δύο τεμαχίων), «Kataginu» κ.λπ. Το «Hakama» είναι σαν παντελόνι και έχει 7 πτυχώσεις που σημαίνει 7 ανθρώπινες ιδιότητες όπως θάρρος, ταπεινοφροσύνη, δικαιοσύνη, ιπποτισμός, ειλικρίνεια, πίστη και κύρος. Κατά τη διάρκεια των μουσώνων φορούσαν μπουφάν από άχυρο. Τα «cording», «sashes» και «obi» χρησιμοποιούνται για το κλείσιμο διαφορετικών τύπων μπουφάν.

Όλα τα ιαπωνικά ρούχα είναι υπέροχα κεντημένα και φιλοτεχνημένα με όμορφα έργα υφασμάτων. Τα ρούχα είναι εξαιρετικά διακοσμητικά που περιλαμβάνουν οικογενειακές κορυφές, ζώα, μπαμπού, λουλούδια, κλαδιά κ.λπ.

Κίνα: Το «Pien-fu» είναι ένα αρχαίο τελετουργικό ένδυμα δύο τεμαχίων από έναν χιτώνα που μοιάζει με τοπ που εκτείνεται μέχρι τα γόνατα και μια φούστα ή ένα παντελόνι που εκτείνεται μέχρι τους αστραγάλους. Στην Κίνα, τα ρούχα έδειχναν όχι μόνο τη διαφορά φύλου στην τάξη αλλά και την εθνικότητα. Οι Χαν Κινέζοι και οι Μάντσου ήταν δύο μεγάλες εθνοτικές ομάδες στην Κίνα που φορούσαν διαφορετικά ρούχα. Το διακοσμητικό λουράκι, τα απλικέ μπορντούρες και ο πλούσιος διαφοροποιημένος στολισμός και το κεντημένο σχέδιο είναι ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του παραδοσιακού κινέζικου φορέματος. Το «He ch’ang-p’ao» είναι μονοκόμματο ρούχο που εκτείνεται από τους ώμους μέχρι τις φτέρνες. “Το Shen-I” είναι μια διασταύρωση μεταξύ του “pien-fu” και του “ch’ang-p’ao”. Αποτελείται από έναν χιτώνα και μια φούστα ή παντελόνι όπως το “pien-fu”, αλλά ο χιτώνας και το Η φούστα είναι ραμμένη μεταξύ τους και ουσιαστικά ένα κομμάτι σαν το ‘ch’ang-pao’. Τα κινέζικα ρούχα δεν είναι μόνο μια εξωτερική έκφραση αλλά και ένας εσωτερικός συμβολισμός. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις προτιμώνται από τις πιο ανοιχτές. Τα φορέματα με πιο ανοιχτό χρώμα φοριούνται από τους άνθρωποι για καθημερινή χρήση. Οι Κινέζοι συνδέουν λίγα χρώματα με τις εποχές, όπως το κόκκινο περίπτερο για το καλοκαίρι, το μαύρο για το χειμώνα, το λευκό για το φθινόπωρο και το πράσινο για την άνοιξη. Μπορούμε να πούμε ότι έχουν αναπτύξει πλήρως ένα σύστημα ταιριάσματος, συντονισμού και αντίθεσης χρωμάτων: και αποχρώσεων του φωτός και του σκοταδιού στα ρούχα.

Τα κινέζικα ρούχα έχουν τη δική τους ζωντάνια. Αντανακλά τη σεμνότητα μιας γυναίκας. Τα κινέζικα παραδοσιακά μεταξωτά ρούχα ποικίλλουν σχεδόν με συνέπεια, η οποία καθιερώθηκε κατά προσέγγιση από την εποχή του Κίτρινου Αυτοκράτορα και του Αυτοκράτορα Γιάο και Σαν. Υπολείμματα από υφαντά αντικείμενα από μετάξι και κάνναβη και αρχαίες κεραμικές φιγούρες καταδεικνύουν περαιτέρω την πολυπλοκότητα και τη φινέτσα των ενδυμάτων στη δυναστεία Σαν. Τα φορέματα Ανατολής ποικίλλουν σχεδόν ανάλογα με τη σιλουέτα μιας γυναίκας. Οι ώριμες γυναίκες με τέτοια ενδυμασία μπορούν να επιδείξουν τον χαριτωμένο και εκλεπτυσμένο τρόπο τους. Τον 17ο αιώνα στη Βόρεια Κίνα, αναπτύχθηκαν φορέματα σε σχήμα σωλήνα χωρίς γιακά. ήταν οι παλιοί πρόγονοι των νέων φορεμάτων.

Αλλά αυτό το παραδοσιακό ασιατικό ένδυμα φαίνεται να διεισδύει σιγά σιγά στη σύγχρονη και μοντέρνα μόδα της εποχής. Διάφοροι σχεδιαστές μόδας έχουν υιοθετήσει την προσέγγιση να φτιάχνουν φορέματα που οι άνθρωποι μπορούν να φορούν καθημερινά από τους εξωτικούς θησαυρούς της ασιατικής παραδοσιακής ενδυμασίας.

Το «Saris», εκτός από το παραδοσιακό ένδυμα της Ινδίας, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μόδας του σήμερα. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται τώρα ντύνοντας αυτό το κομψό δημιούργημα του σχεδιαστή της Ινδίας. Σε πολλά μεγάλα πάρτι, γυναίκες από άλλες χώρες, επίσης, φαίνονται να φορούν ένα υπέροχο σάρι. Ρούχα όπως lehenga, choli, salwar kameez είναι ήδη στην τάση.

Μαύρο εμπριμέ λουλουδάτο μπλουζάκι κιμονό, georgette geisha kimono, geisha blossom kimono top, Asia flutter top και ούτω καθεξής είναι μερικές από τις άλλες εισαγωγές στη σύγχρονη μόδα από την Ιαπωνία.

Τα ρούχα της Ασίας διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε μια χώρα από τη μια περιοχή στην άλλη ποικίλλει σημαντικά. Αλλά αν παρακολουθείτε στενά την τάση σε διάφορες ασιατικές χώρες, θα διαπιστώσετε ότι ένα συγκεκριμένο μοτίβο ακολουθείται παντού. Σε έναν τύπο ρούχου ντύνεται ένα κομμάτι ύφασμα που μπορεί να είναι σάρι στην Ινδία ή κιμονό στην Ιαπωνία. Η ίδια τάση ακολουθείται στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και άλλες ασιατικές χώρες. Σε άλλη τάση ακολουθείται ένα χαλαρό παντελόνι για τα κάτω άκρα και ένα κλειστό παλτό στο στήθος όπως τα πράγματα για το πάνω μέρος. Μερικές φορές αυτό το μπλουζάκι φτάνει μέχρι το γόνατο όπως το kameez στην Ινδία ή τελειώνει στην περιοχή της κοιλιάς. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε λοφώδη περιοχή φορούν γενικά πολύχρωμα και κεντημένα ρούχα, ενώ οι κάτοικοι της πεδιάδας προτιμούν να παραμένουν απλοί. Τα ασιατικά ρούχα είναι φαρδιά, τεράστια και έχουν τεράστια γκάμα. Όπως οι άνθρωποι της Ασίας, αυτοί είναι πολύχρωμοι, απαλοί, μεταξένιοι και άνετοι. Και πάνω από όλα αυτά είναι τόσο ελκυστικά όσο η ασιατική γη.Source by Kanquona Bhattacharjee

Recommended Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *