Ιστορία της γοτθικής μόδας ενδυμάτων

Η γοτθική μόδα ρούχων βασίζεται βασικά σε σκούρες αποχρώσεις. Κατά τη διάρκεια της γοτθικής εποχής των ενδυμάτων του Μεσαίωνα, άνθρωποι όπως οι ναυτικοί ή όσοι συνδέονταν με εκκλησίες και καθεδρικούς ναούς φορούσαν αυτό το είδος ρούχων. Ένα γοτθικό φόρεμα συμπληρώνεται με μεγάλο καπέλο και μακρύ παλτό, παντελόνι μέχρι το γόνατο, παπούτσια με κούμπωμα μέχρι το γόνατο ή μπότες με κουβά. Οι χωρικοί φορούσαν κοινά υφάσματα με τη μορφή τραχιών και χιτώνα φορεμάτων και ήταν ξυπόλητοι αφού έπρεπε να δουλέψουν στα χωράφια ή σε λασπωμένα νερά. Οι γυναίκες ντύνονταν επίσης με τον ίδιο τρόπο με τους άνδρες και ήταν κι αυτές ξυπόλητες. Φυσικά φορούσαν ζώνες για να αποτρέψουν τις μακριές φούστες τους να σύρονται στο έδαφος.

Όπως αναφέρθηκε, τα γοτθικά ρούχα χρησιμοποιούν σκούρες αποχρώσεις αντί για υπερβολικά χρώματα για να συνδυάζονται με τη σκοτεινή διάθεση. Αυτά ήρθαν με τη μορφή σκούρων βελούδων, σκούρων διχτυών, σκούρων δαντέλας, σκούρων γαντιών και κόκκινου σκούρου δέρματος. Στις αρχές του 1980 αυτή η μόδα επανεμφανίστηκε στην Αγγλία. Ωστόσο, η γοτθική μόδα άκμασε στην αρχική της μορφή από το 1200 μ.Χ. και το 1450 μ.Χ. Σε σύγκριση με τα γοτθικά ρούχα κατά τη ρωμανική περίοδο, η σειρά ρούχων ήταν πιο απλή και πιο χαριτωμένη. Τα στυλ συνέχισαν να αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα τα γοτθικά υφάσματα έγιναν διακριτά λόγω της ακαμψίας τους. Υπήρχαν διπλά με επένδυση, μανίκια από προβατίνα και σφιχτές ζώνες.

Ένα από τα δημοφιλή μεσαιωνικά κοστούμια για γυναίκες ήταν ο γοτθικός κορσές. Ο γοτθικός κορσέ συμπλήρωσε το γυναικείο σώμα δίνοντάς του σχήμα κλεψύδρας. Ήταν μια κοινή βικτοριανή και μεσαιωνική φορεσιά για γυναίκες. Η εξέχουσα θέση του είναι ανέπαφη μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η τελευταία τάση του γοτθικού κορσέ δεν μοιάζει με αυτά που φοριούνται κατά τη βικτοριανή και μεσαιωνική περίοδο, αλλά είναι απαλή και βολική. Υπάρχουν διάφοροι τύποι γοτθικών ρούχων, όπως ελαφριά πουκάμισα από φυσικές ίνες με βολάν, χαλαρή εφαρμογή και πουκάμισο πειρατικό με πεσμένους ώμους, σκούρο παντελόνι κοντό και μεγάλα σκούρα καπέλα κ.λπ. που συνδυάζονται με διάφορα αξεσουάρ όπως μαύρες ομπρέλες, ασημί στολίδια κ.λπ. τελευταία Η τάση των γοτθικών πουκάμισων και άλλων φορεμάτων αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.

Αν και η περίοδος της γοτθικής ιστορίας διήρκεσε από το 1200 μ.Χ. έως το 1450 μ.Χ., μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους, δηλαδή την πρώιμη περίοδο (1200-1350) και την ύστερη περίοδο (1350-1450) με κάθε περίοδο να έχει διαφορετικά στυλ. Τα ρούχα της πρώιμης περιόδου είχαν πιο απλά κοψίματα και έδειχναν εκλεπτυσμένα και κομψά. Κατά την ύστερη περίοδο, τα στυλ άρχισαν να αλλάζουν γρήγορα.

Με το πέρασμα του χρόνου τα υφάσματα έγιναν πιο άκαμπτα αντί για τις ρέουσες κουρτίνες που ήταν συνηθισμένες κατά την πρώιμη περίοδο. Κατά την ύστερη γοτθική εποχή των ρούχων του 15ου αιώνα, τα σημαντικά χαρακτηριστικά της γοτθικής ενδυμασίας εμφανίστηκαν με τη μορφή τραγανών σφιχτών ζωνών, διπλών με επένδυση και μανικιών από μπούτι-ο-προβατίνα κ.λπ.Source by Neeraj Kumar Chaudhary

Recommended Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *