Mercerized Cotton – Μια καλύτερη αγορά για έξυπνους αγοραστές

Τα casual και επίσημα ρούχα από 100% βαμβάκι έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Μπορεί να φορεθεί όλο το χρόνο και είναι απαλό και άνετο. Διατηρεί τη θερμότητα του σώματος σε κρύο καιρό και απορροφά τον ιδρώτα σε ζεστά και υγρά κλίματα. Είναι υποαλλεργικό και είναι το ύφασμα της επιλογής για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα.

Παρόλο που τα ρούχα από βαμβάκι τσαλακώνονται και συρρικνώνονται, φροντίζονται εύκολα και πλένονται στο πλυντήριο. Τα επώνυμα παιδικά ρούχα, καθώς και τα επώνυμα βαμβακερά ρούχα για άνδρες και γυναίκες που έχουν ιδιαίτερο φινίρισμα, τελειώματα και βαφές, μπορούν να καθαριστούν με στεγνό καθάρισμα. Το ύφασμα είναι ισχυρό, ανθεκτικό και είναι εύκολο να καταρρακωθεί. Εφαρμόζει απαλά το σώμα χωρίς να κολλάει και μπορεί να τυπωθεί και να βαφτεί σε μια πληθώρα χρωμάτων. Αυτές οι ιδιότητες έχουν κάνει το βαμβάκι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ύφασμα για ρούχα στον κόσμο. Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο;

Βαμβάκι Mercerized

Όταν τα βαμβακερά νήματα ή ύφασμα μερσερίζονται, ορισμένες από τις παραπάνω ιδιότητες ενισχύονται σημαντικά. Τα ρούχα που κατασκευάζονται με αυτό το βαμβάκι έχουν πιο απαλή αίσθηση και είναι πιο λαμπερά από τα συμβατικά. Ως αποτέλεσμα της θεραπείας, έχει μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης υγρασίας και φοριέται πιο άνετα σε ζεστά, υγρά κλίματα από το συμβατικό βαμβάκι. Αυτή η ικανότητα επιτρέπει επίσης στις επεξεργασμένες ίνες να προσλαμβάνουν και να συγκρατούν καλύτερα τις βαφές και να παρουσιάζουν πιο πλούσια και πιο λαμπερά χρώματα και εκτυπώσεις. Τα ρούχα που κατασκευάζονται με ύφασμα mercercized είναι ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά και λιγότερο πιθανό να συρρικνωθούν ή να χάσουν το σχήμα ή το χρώμα τους μετά από πολλαπλές πλύσεις.

Η διαδικασία επεξεργασίας συνήθως απαιτεί τη χρήση καλύτερης ποιότητας, μακριού βασικού βαμβακιού, όπως προϊόντα Αιγύπτου, Sea Island ή Pima greige για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτός ο τελευταίος είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι ένα αγαπημένο ύφασμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή παιδικών ρούχων επώνυμων σχεδιαστών καθώς και για κομψά, πολυτελή ρούχα για άνδρες και γυναίκες. Τόσο η διαδικασία μερσεροποίησης όσο και τα ποιοτικά προϊόντα greige που χρησιμοποιούνται συνιστούν ένα πολύ βελτιωμένο προϊόν και καλύτερη αγορά και αξία ρούχων από τα ρούχα που κατασκευάζονται με συμβατικό βαμβάκι.

Τι κάνει το Mercerization στις ίνες βαμβακιού;

Το Mercerized βαμβάκι κατασκευάζεται με σύντομη εμβάπτιση προεπεξεργασμένων (καθαρισμένων, καθαρισμένων, λευκασμένων, κ.λπ.) βαμβακερών νημάτων ή βαμβακερού υφάσματος σε ισχυρό διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου υπό τάση και στη συνέχεια πλύσιμο του νήματος ή του υφάσματος καθαρό. Αυτή η χημική επεξεργασία τροποποιεί και βελτιώνει τη φυσικοχημική επιφάνεια και την εσωτερική δομή των ινών βαμβακιού.

Ο μερσερισμός υπό τάση προκαλεί μη αναστρέψιμη διόγκωση των ινών βαμβακιού. Αυτό το πρήξιμο αναγκάζει τις επίπεδες και στριμμένες ίνες σε σχήμα φασολιού να ξετυλίγονται και να γίνονται μόνιμα κυλινδρικές, ευθείες και σχεδόν κυκλικές σαν σωλήνας. Η διατομή των ινών βαμβακιού μπορεί να αυξηθεί έως και 50%. Καθώς τα κυτταρικά τοιχώματα διογκώνονται, η εκτεθειμένη επιφάνεια του κυτταρικού τοιχώματος και το μέγεθος των πόρων στο κυτταρικό τοίχωμα αυξάνονται σημαντικά. Επιπλέον, τα ινώδη δευτερεύοντα κυτταρικά τοιχώματα και τα περιεχόμενα των κυττάρων γίνονται πιο στερεά, ζελατινώδη και ημιδιαφανή. Αυτές οι φυσικές αλλαγές σχετίζονται άμεσα με την αύξηση της στιλπνότητας, της αντοχής, της ανθεκτικότητας και της συγγένειας των ινών βαμβακιού για την υγρασία και τις βαφές.

Σε αντίθεση με το επίπεδο, στριμμένο σχήμα των συμβατικών ινών βαμβακιού, το λείο, στρογγυλεμένο κυλινδρικό σχήμα των διογκωμένων βαμβακερών ινών (που κατασκευάζονται υπό τάση) είναι παρόμοιο με χιλιάδες γυαλισμένες επιφάνειες που δέχονται και αντανακλούν το φως. Και με ένα νέο ζελατινώδες, ημιδιαφανές εσωτερικό που εμποδίζει την απορρόφηση του φωτός, οι λείες στρογγυλές ανακλαστικές βαμβακερές ίνες αποκτούν λαμπερή γυαλάδα.

Όταν οι ίνες διογκώνονται και ξετυλίγονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μερσεροποίησης, οι πρώην στριμμένες ίνες γίνονται χαλαρές και λείες. Ταυτόχρονα με τη διόγκωση, το κυτταρικό υλικό μέσα στις ίνες συμπιέζεται πιο σφιχτά μεταξύ τους. Αυτή η αλλαγή ενισχύει τις ίνες του βαμβακιού, κάνοντάς το πιο ικανό να αντέχει στο τέντωμα και το σπάσιμο και το καθιστά πιο ανθεκτικό και ικανό να διατηρεί το σχήμα του.

Η διαδικασία μερσεροποίησης μεταβάλλει την ίνα έτσι ώστε να απορροφά περισσότερο νερό στη διευρυμένη κρυσταλλική επιφάνεια του κυτταρικού τοιχώματος και να απορροφά περισσότερο νερό στους χώρους εντός της ίνας μέσω διευρυμένων πόρων. Με αυτήν την τροποποίηση, οι μερσεριζόμενες ίνες απορροφούν περισσότερη εφίδρωση και βελτιώνουν την άνεση κατά τη χρήση. Επίσης, οι βαφές απορροφώνται πιο εύκολα

κάνοντας τη διείσδυση του χρώματος πιο διαρκή και έντονη από ότι στο συμβατικό βαμβάκι.

Γιατί να αγοράσω;

Χάρη στην ανακάλυψη της βασικής διαδικασίας από τον John Mercer πριν από περισσότερο από ενάμιση αιώνα, μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το πολυτελές ύφασμα σήμερα που κάνει τα βαμβακερά ρούχα πιο άνετα στη χρήση, πιο εμφανή, μεγαλύτερης διάρκειας, υψηλότερης ποιότητας και ευκολότερα στη φροντίδα από τα κανονικά βαμβακερά ενδύματα. Αν και συνήθως πιο ακριβά από τα συνηθισμένα βαμβακερά ρούχα, είναι καλύτερη αγορά για έξυπνους αγοραστές.Source by Lewis Burgess

Recommended Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.